Ett härligt recept på fransk äppelkaka (Gâteau aux pommes).
Ingredienser:
2 st skivade äpplen
2 msk brunfarin
1 dl hackad mandel
1 tsk kanel
125 g smör (rumstempratur)
1 1/2 dl socker
2 st ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Hacka mandeln i fina småbitar.
2. Rör ihop smör och socker smidigt och poröst.
3. Skilj äggulor och äggvitor. Blanda ihop smör, socker, mandel och gulor till en smet.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner smeten i äggviteskummet.
5. Smörj en ugnssäker form (ca 25 cm i diameter).
6. Riv äpplena grovt och med skalet kvar, direkt ner i ugnsformen.
7. Klicka över smeten och bred ut den så den täcker äppelraspet.
8. Sätt in ugnsformen mitt i ugnen, 225 grader. Grädda kakan i 25 minuter.
Serveras med ljummen glass eller vaniljsås
Tips:
Istället för äpplen kan man ta päron eller hälften äpplen och hälften päron.
jamen hur mycket av varje, antal ägg tex?
Vi har försökt få tag på personen som skickade in receptet men än så länge ingen tur… Någon annan som vet kanske?
/Redaktionen.
Hittade måtten på sidan h*n tog kakan på:
3/4 kg (6 medelstora) äpplen
1 dl mandel eller hasselnötter
100 g smör eller margarin, rumsvarmt
1 1/4 dl socker
2 ägg