Ingredienser
1 1/3 koppar vegetabilisk olja (rapsolja fungerar väldigt bra)
3 koppar mjöl
1 msk mald kanel
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 koppar socker
3 stora ägg
3 till 4 Granny Smith-äpplen, rensade från kärnhus och skurna i 1 centimetersbitar (du behöver ca 3 koppar)
1 kopp hackade nötter, exempelvis pekannötter och valnötter
1 tsk rent vaniljextrakt
Tillagning
1. Värm ugnen till 350 grader. Spraya en 12-bitars kakform (eller en rund form med 25 cm i diameter) med matlagningsfett. Om du inte har en stor kakform så kan du använda en mindre och överbliven smet som blir över kan du göra några muffins)
2. Att arbeta över ett stort ark av bak papper, sikta samman mjöl, kanel, bakpulver och salt, samla siktade ingredienser i mitten av arket, upphävas. (du kan även sikta allt i en stor skål)
3. Vispa ihop vegetabilisk olja, socker och ägg, vispa under en hög hastighet tills du får en citrongul smet. (använd en elektrisk mixer med ”spaddar”)
4. Vik bak papperet på längden, sänk mixerns hastighet till medel, skaka gradvis i dem torra ingredienser i mixerskålen tills allt har blandats ihop.
5. Lägg in äpplen och, om så önskas, nötter, till smeten, vispa ihop allting. Tillsätt vanilj, vispa tills allt har blandats ihop.
6. Häll smeten i beredd kakform. Lägg en provsticka i mitten av smeten. Grädda tills provstickan kommer ut ren, vilket tar ca 75 till 90 minuter.
7. Ta bort från kakformen från ugnen och låt den svalna på ett galler.
8. Vänd kakformen på ett galler, lyft högra sidan en aning uppåt och låt äppelkakan svalna helt på ett galler.